Trądzik młodzieńczy jest częstą chorobą skóry, pojawiającą
się w wieku dojrzewania (80% populacji młodzieży) ale też często występuje nadal
w dorosłym życiu (3%). Charakteryzuje się zmianami łojotokowymi, zaskórnikami,
pryszczami co w następstwie prowadzi do powstania nieestetycznych blizn.
Najczęściej występuje na twarzy oraz w okolicach górnej klatki piersiowej i
pleców. Powstaje przez nadmierne wytwarzanie łoju i zwiększone rogowacenie
gruczołów łojowych skórnych. Warstwy zrogowaciałego naskórka zapychają gruczoł
łojowy. W takim przypadku bakterie pospolicie występujące na skórze namnażają
się oraz wywołują procesy zapalne. Pryszcze stają się wtedy czerwone wypukłe i
bolesne, goją się bardzo wolno i często zostawiają blizny. W okresie
dojrzewania najczęściej spowodowany jest przez zwiększone wydzielanie
testosteronu, niezależnie od płci. W większości przypadków trądzik zanika wraz
z wiekiem, chociaż tak naprawdę nikt nie jest w stanie przewidzieć jak długo on
potrwa. Naukowcy cały czas badają przyczyny powstawania tych zmian skórnych. Do
czynników wywołujących trądzik zaliczane są między innymi zmiany hormonalne
(cykle miesiączkowe, okres dojrzewania), genetyka oraz choroby (zespół
policystycznych jajników, zespół Cushinga). Trądzikowe zmiany zapalne są uwarunkowane
również przez czynniki środowiskowe i dietetyczne. Badania przeprowadzone na
Uniwersytecie Pensylwania w 1975 roku porównywały występowanie trądziku
młodzieńczego w różnych rejonach świata. Okazało się, że zachodnie kraje,
bardziej rozwinięte i uprzemysłowione posiadają większy odsetek ludzi młodych
cierpiących na tę przypadłość (79-95%). Zachodnia dieta często obfituje w
produkty bogate w cukry proste, wysoko przetworzone. Spożywanie nadmiernej
ilości cukrów prostych może powodować hiperinsulinomię a taki stan predysponuje
do zwiększenia zmian trądzikowych. Dieta bogata w produkty o wysokim indeksie
glikemicznym prowadzi do wzrostu stężenia insuliny i późniejszego wzrostu insulinopodobnego
czynnika wzrostu 1 (IGF-1). IGF-1 wykazuje
duże podobieństwo do insuliny i przyczynia się do wzrostu komórek ludzkich.
IGF-1 sprzyja powstawaniu zmian trądzikowych, powoduje nadmierne rogowacenie
naskórka. Ponadto IGF-1 stymuluje lipogenezę gruczołów łojowych i androgenów,
które zwiększają ilość wydzielanego łoju. Dodatkowo, zmiany w składzie łoju
mogło być związane z utratą masy ciała pacjentów. Spożycie mleka jest również
związane ze wzrostem IGF-1 i udział w patogenezie trądziku. Należy pamiętać, że
mleko zawiera szereg innych hormonów (estrogeny, progesteron), które również
przyczyniają się do zmian skórnych. Oprócz
tego wykazano, że dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe również sprzyja
nadmiernej produkcji łoju. Dlatego warto je zamienić na jedno-nienasycone kwasy
tłuszczowe.
Poniżej przedstawiam zalecenia, które po zastosowaniu zmniejszą zmiany trądzikowe.
- Zrezygnuj z białego pieczywa na rzecz pełnoziarnistego (uważaj też by nie objadać się chlebem. 2-3 kromki na śniadanie lub kolację)
- Makaron, ryż lub ziemniaki jedz w mniejszych ilościach do posiłku (szklanka wystarczy, lub 3 małe ziemniaki) lub zamień je na pełnoziarniste makarony, brązowy ryż czy kaszę gryczaną. Tutaj również uważaj by nie przesadzać.
- Unikaj słodyczy: cukierków, batoników, mlecznych i białych czekolad, pieczywa cukierniczego, tortów, lodów na bazie śmietany
- Pij wodę, herbatę z bratka, soki warzywne. Natomiast zrezygnuj z soków owocowych i napoi gazowanych oraz mleka.
- W ciągu dnia jako przekąskę zjedz sobie garść orzechów, jogurt naturalny lub owoce (truskawki, ananasy świeże, jabłka, brzoskwinie, morele, nektarynki).
- Zrezygnuj z tłuszczu typu masło, smalec, słonina. Używaj oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, lnianego.
- Jedz chude mięso np. kurczaka, indyka oraz ryby i owoce morza.
- Aby uzupełnić wapń w organizmie jedz jogurt naturalne, twarogi, sery żółte, sery pleśniowe, sardynki, migdały.
- Witaminy, na które trzeba zwrócić uwagę to witamina A E C oraz te z grupy B. Nie zapomnij o tym by znalazły się w Twojej codziennej diecie.
- Widząc fast food omijaj go szerokim łukiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz