Alkohol etylowy wchłania się w jamie ustnej i
bardzo szybko przenika przez błonę śluzową przewodu
pokarmowego. Szybkość
przechodzenia alkoholu do krwiobiegu i jego metabolizowania zależy od
przyjętego pokarmu, objętości i stężenia wypitego trunku, płci, wagi, hormonów,
istniejących chorób oraz przyjmowanych leków. Alkohol w 95% metabolizowany jest
przez wątrobę, gdzie ulega przemianom. Utlenienie powoduje detoksykację i
usuwanie alkoholu z krwi, co zapobiega jego gromadzeniu się i chroni narządy
przed uszkodzeniem. Pozostałe 5% alkoholu w niezmienionej postaci są wydalane
wraz z moczem i wydychanym powietrzem. Dopóki jednak cały wypity alkohol nie
ulegnie metabolizmowi, substancja atakuje organizm, docierając do mózgu i
innych tkanek. 1 gram alkoholu etylowego zawiera 7 kalorii. Nie jest on odkładany jako tłuszcz ale
organizm szybciej niż z innych produktów pozyskuje z niego energię, dlatego
jest katalizatorem powodującym odkładanie tłuszczu.
Jednak napoje alkoholowe spożywane w umiarkowanych ilościach, pozytywnie wpływają na stan zdrowia. Podkreślić należy jednak, że dotyczy to tylko niewielkich ilości. Picie alkoholu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia ale też zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Abstynencja została uznana za czynnik ryzyka występowania tych chorób. Jednak alkohol spożywany w nadmiernych ilościach to jest dla kobiet >30ml a u mężczyzn >50ml czystego alkoholu na dzień działa patologicznie na organizm. Przyczynia się do zmniejszenia aktywności mózgu, obumierania komórek nerwowych, niewydolności nerek, ciężkiego uszkodzenia wątroby (stłuczenie, stwardnienie, marskość), wady układu krążenia, zapalnie żołądka, trzustki, jelit i inne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz