sobota, 17 sierpnia 2013

Dieta a nadcisnienie tętnicze.


Codzienna dieta – zalecenia ogólne:



W ciągu dnia należy spożywać regularnie 4 do 5 posiłków w różnych odstępach czasu, z przerwami nie krótszymi niż 2,5 godziny i nie dłuższymi niż 4 godziny unikając przejadania się.

Kolacja powinna być lekko strawna i spożywana nie później niż 3 godziny przez snem

Na początku każdego posiłku należy zjeść świeże warzywa, a następnie przejść do dań zasadniczych, gotowanych na parze, duszonych  lub pieczonych

Należy ograniczyć tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i zastępować je olejami roślinnymi i rybimi

Zalecanymi technikami przyrządzania potraw jest gotowanie na parze, duszenie na małym ogniu, pieczenie w naczyniu żaroodpornym, na pergaminie. Smażenie jest najmniej polecaną obróbką. Jednak kiedy już musimy coś usmażyć najlepiej to zrobić na oleju rzepakowym np. kujawskim

Korzystać z warzyw sezonowych, zimą można używać mrożonki ponieważ są produkowane z warzyw zbieranych w sezonie. Unikać warzyw szklarniowych, zwłaszcza poza sezonem z uwagi na nagromadzony w nich azot

Pieczywo jakie powinniśmy spożywać to chleb żytni 100% na zakwasie lub graham. Takie pieczywo zawiera dużo korzystnego błonnika niezbędnego do walki z chorobami serca, nie podwyższa aż w taki stopniu poziomu cukru we krwi.

Codzienne spożywanie mlecznych produktów fermentowanych, zawierają one łatwostrawne białko i pożyteczne bakterie, które zasiedlają jelito grube i pełnią wiele ważnych funkcji np. produkują witaminy z grupy B, neutralizują toksyny, wspomagają układ odpornościowy. Są to np. kefiry, maślanki, jogurty.

Przy nadciśnieniu należy szczególną uwagę należy zwrócić na ilość soli w diecie, jej nadmiar powoduje zakłócenia gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu, zatrzymanie płynów, obrzęki i wzrost ciśnienia krwi. Łączna dopuszczalna ilość soli w diecie to 3 g na dzień. Należy pamiętać, że wiele produktów zawiera dużo soli np. wędliny, ser, chleb, gotowe dania do kupienia w sklepach oraz konserwy


Wprowadzić do diety należy:



- zboża  nie rafinowane: ryż brązowy, dziki, orkisz, kasza gryczana, płatki owsiane
- chleb żytni 100% na zakwasie, graham
- rośliny strączkowe : soczewica, fasola, groszek, ciecierzyca, soja
- oleje roślinne np. olej lniany, rzepakowy i oliwa z oliwek mają szczególnie korzystny wpływ na choroby układu sercowo – naczyniowego
- warzywa (600g na dobę) w szczególności: por, szczypiorek, kapusta włoska, szpinak, brokuły, brukselka, kalafior, pietruszka, pomidor, seler naciowy, buraki, rzodkiew, zielona sałata, szparagi, marchew, dynia, cukinia, karczochy oraz czosnek i cebulę – te są szczególnie zalecane ze względu na silne właściwości obniżające ciśnienie krwi oraz poziomu cholesterolu LDL
- owoce (200g na dobę) polskie sezonowe, jabłka, banany, czarne porzeczki, morele, brzoskwinie, cytryny i grejpfruty
- ryby szczególnie łosoś, makrela
- chude mięso: kurczak, indyk, jagnięcina
- w małych ilościach do 3 łyżek dziennie: siemię lniane, orzechy najlepiej nie łuskane
- przyprawy: bazylia, kardamon, majeranek, koper, estragon, imbir, chrzan, rozmaryn, mięta, kurkuma, Garam Masala


Co do picia?


- herbata zielona, czerwona, czarna ale słaba, owocowe, ziołowe
- woda nisko mineralizowana np. żywiec, kropla beskidu, górska natura
- soki warzywne (pomidorowy w szczególności)
- dopuszczone w ograniczonych ilościach wino czerwone (kieliszek) lub małe piwo


Co zrobić jak jedzenie wydaje nam się jałowe, bez smaku?



- zamiast zwykłej soli możemy stosować sól morską lub sól potasową (najlepsza opcja, można ją kupić w aptekach). Pamiętaj też, żeby starać się solić potrawy na końcu, z pewnością ograniczy to ilość dodawanej soli.
- cebula, czosnek oraz por dodawane do potraw polepszają ich smak i aromat
- podczas gotowania stosuj zioła np. majeranek, bazylię, oregano, pietruszkę, koper, chrzan, imbir, curry. Bardzo smaczną przyprawą jest Garam Masala, która zawiera prażone drobno mielone przyprawy. Mieszanki tej używa się pod koniec gotowania, a w jej skład najczęściej wchodzą: kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa
- używać winegretu na bazie oliwy z oliwek, musztardy oraz miodu lub oleju lnianego, soku z cytryny, musztardy, cebulki drobno posiekanej i pieprzu
- zamiast cukru można używać cukru brzozowego (ksylitol, dostępny w supermarketach np. alma lub w aptekach) lub miodu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz