Codzienna dieta – zalecenia ogólne:
W ciągu dnia należy spożywać regularnie 4 do 5 posiłków w
różnych odstępach czasu, z przerwami nie krótszymi niż 2,5 godziny i nie
dłuższymi niż 4 godziny unikając przejadania się.
Kolacja powinna być lekko strawna i spożywana nie później
niż 3 godziny przez snem
Na początku każdego posiłku należy zjeść świeże warzywa, a
następnie przejść do dań zasadniczych, gotowanych na parze, duszonych lub pieczonych
Należy ograniczyć tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i
zastępować je olejami roślinnymi i rybimi
Zalecanymi technikami przyrządzania potraw jest gotowanie na
parze, duszenie na małym ogniu, pieczenie w naczyniu żaroodpornym, na
pergaminie. Smażenie jest najmniej polecaną obróbką. Jednak kiedy już musimy
coś usmażyć najlepiej to zrobić na oleju rzepakowym np. kujawskim
Korzystać z warzyw sezonowych, zimą można używać mrożonki
ponieważ są produkowane z warzyw zbieranych w sezonie. Unikać warzyw
szklarniowych, zwłaszcza poza sezonem z uwagi na nagromadzony w nich azot
Pieczywo jakie powinniśmy spożywać to chleb żytni 100% na
zakwasie lub graham. Takie pieczywo zawiera dużo korzystnego błonnika
niezbędnego do walki z chorobami serca, nie podwyższa aż w taki stopniu poziomu
cukru we krwi.
Codzienne spożywanie mlecznych produktów fermentowanych,
zawierają one łatwostrawne białko i pożyteczne bakterie, które zasiedlają
jelito grube i pełnią wiele ważnych funkcji np. produkują witaminy z grupy B, neutralizują
toksyny, wspomagają układ odpornościowy. Są to np. kefiry, maślanki, jogurty.
Przy nadciśnieniu należy szczególną uwagę należy zwrócić na
ilość soli w diecie, jej nadmiar powoduje zakłócenia gospodarki
wodno-elektrolitowej organizmu, zatrzymanie płynów, obrzęki i wzrost ciśnienia
krwi. Łączna dopuszczalna ilość soli w diecie to 3 g na dzień. Należy pamiętać,
że wiele produktów zawiera dużo soli np. wędliny, ser, chleb, gotowe dania do
kupienia w sklepach oraz konserwy
Wprowadzić do diety należy:
- zboża nie rafinowane:
ryż brązowy, dziki, orkisz, kasza gryczana, płatki owsiane
- chleb żytni 100% na zakwasie, graham
- rośliny strączkowe : soczewica, fasola, groszek,
ciecierzyca, soja
- oleje roślinne np. olej lniany, rzepakowy i oliwa z oliwek
mają szczególnie korzystny wpływ na choroby układu sercowo – naczyniowego
- warzywa (600g na dobę) w szczególności: por, szczypiorek,
kapusta włoska, szpinak, brokuły, brukselka, kalafior, pietruszka, pomidor,
seler naciowy, buraki, rzodkiew, zielona sałata, szparagi, marchew, dynia,
cukinia, karczochy oraz czosnek i cebulę – te są szczególnie zalecane ze
względu na silne właściwości obniżające ciśnienie krwi oraz poziomu
cholesterolu LDL
- owoce (200g na dobę) polskie sezonowe, jabłka, banany,
czarne porzeczki, morele, brzoskwinie, cytryny i grejpfruty
- ryby szczególnie łosoś, makrela
- chude mięso: kurczak, indyk, jagnięcina
- w małych ilościach do 3 łyżek dziennie: siemię lniane,
orzechy najlepiej nie łuskane
- przyprawy: bazylia, kardamon, majeranek, koper, estragon,
imbir, chrzan, rozmaryn, mięta, kurkuma, Garam Masala
Co do picia?
- herbata zielona, czerwona, czarna ale słaba, owocowe,
ziołowe
- woda nisko mineralizowana np. żywiec, kropla beskidu,
górska natura
- soki warzywne (pomidorowy w szczególności)
- dopuszczone w ograniczonych ilościach wino czerwone
(kieliszek) lub małe piwo
Co zrobić jak jedzenie wydaje nam się jałowe, bez smaku?
- zamiast zwykłej soli możemy stosować sól morską lub sól
potasową (najlepsza opcja, można ją kupić w aptekach). Pamiętaj też, żeby
starać się solić potrawy na końcu, z pewnością ograniczy to ilość dodawanej
soli.
- cebula, czosnek oraz por dodawane do potraw polepszają ich
smak i aromat
- podczas gotowania stosuj zioła np. majeranek, bazylię,
oregano, pietruszkę, koper, chrzan, imbir, curry. Bardzo smaczną przyprawą jest
Garam Masala, która zawiera prażone drobno mielone przyprawy. Mieszanki tej
używa się pod koniec gotowania, a w jej skład najczęściej wchodzą: kmin
rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon,
chili, gałka muszkatołowa
- używać winegretu na bazie oliwy z oliwek, musztardy oraz
miodu lub oleju lnianego, soku z cytryny, musztardy, cebulki drobno posiekanej
i pieprzu
- zamiast cukru można używać cukru brzozowego (ksylitol,
dostępny w supermarketach np. alma lub w aptekach) lub miodu
Zdecydowanie polecamy włączyć do codziennej diety ziarno orkiszu. Jest to pyszny zamiennik pszenicy, a przede wszystkim bardzo zdrowy. Bogaty wybór produktów znajdziecie na swiat-orkiszu.pl
OdpowiedzUsuń