niedziela, 18 sierpnia 2013

Znaczenie żywieniowe alkoholu

Alkohol etylowy wchłania się w jamie ustnej i bardzo szybko przenika przez błonę śluzową przewodu
pokarmowego. Szybkość przechodzenia alkoholu do krwiobiegu i jego metabolizowania zależy od przyjętego pokarmu, objętości i stężenia wypitego trunku, płci, wagi, hormonów, istniejących chorób oraz przyjmowanych leków. Alkohol w 95% metabolizowany jest przez wątrobę, gdzie ulega przemianom. Utlenienie powoduje detoksykację i usuwanie alkoholu z krwi, co zapobiega jego gromadzeniu się i chroni narządy przed uszkodzeniem. Pozostałe 5% alkoholu w niezmienionej postaci są wydalane wraz z moczem i wydychanym powietrzem. Dopóki jednak cały wypity alkohol nie ulegnie metabolizmowi, substancja atakuje organizm, docierając do mózgu i innych tkanek. 1 gram alkoholu etylowego zawiera 7 kalorii. Nie jest on odkładany jako tłuszcz ale organizm szybciej niż z innych produktów pozyskuje z niego energię, dlatego jest katalizatorem powodującym odkładanie tłuszczu.

Jednak napoje alkoholowe spożywane w umiarkowanych ilościach, pozytywnie wpływają na stan zdrowia. Podkreślić należy jednak, że dotyczy to tylko niewielkich ilości. Picie alkoholu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia ale też zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Abstynencja została uznana za czynnik ryzyka występowania tych chorób. Jednak alkohol spożywany w nadmiernych ilościach to jest dla kobiet >30ml a u mężczyzn >50ml czystego alkoholu na dzień działa patologicznie na organizm. Przyczynia się do zmniejszenia aktywności mózgu, obumierania komórek nerwowych, niewydolności nerek, ciężkiego uszkodzenia wątroby (stłuczenie, stwardnienie, marskość), wady układu krążenia, zapalnie żołądka, trzustki, jelit i inne. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz